KRAJINA Mojca Habjan s.p., Masarykova ul. 16, 1230 Domžale, T: 01/563-23-61, M: 041/983-892, E: info@krajina-sp.si
   KRAJINA
.
   ZAKAJ NAČRT?
.
   KAJ NAČRTUJEMO?
nov vrt
prenova vrta
.
   CELOSTNI NAČRT
pregledni tloris
zasaditveni načrt
detajlni načrti
tehnično poročilo
prostorski prikazi
.
   ELEMENTI V VRTU
grajeni elementi
rastlinski elementi
voda v vrtu
vrtna oprema
.
   KAJ POTEM?
.
   MNENJA STRANK
.
   GALERIJA
.
   IDEJE ZA VAŠ VRT
.
   ZANIMIVOSTI PO SVETU
.
   KONTAKT
 
MNENJA STRANK

Veseli smo, da je pri preureditvi našega vrta sodelovala gospa Mojca, kajti brez njene pomoči, brez njenih izjemnih zamisli, naš vrt zagotovo ne bi bil to kar je; vrt, ki je zaradi izbranih rastlin zanimiv v vseh letnih časih, vrt, ki je čudovit podnevi in zaradi dobro premišljene osvetlitve čaroben ponoči, vrt na katerem uživajo otroci, vrt v katerem smo srečni in nas navdušuje, vrt, ki očara vsakogar, ki vstopi vanj. Gospa Mojca je strokovnjakinja, ki je prisluhnila našim željam in s svojim znanjem, prefinjenostjo, oblikovalskimi veščinami ter izjemnim občutkom za lepoto, izdelala načrt, s pomočjo katerega smo ustvarili vrt v katerem uživamo. Plod sodelovanja z gospo Mojco je tudi naš nov pogled na delo krajinskih arhitektov, ki se ukvarjajo z načrtovanjem vrtov in seznanitev z zakonitostmi, ki jih je potrebno upoštevati tako pri načrtovanju tlakovanih površin kot tudi pri izbiri rastlin. Z delom gospe Mojce smo izredno zadovoljni, zato smo ji zaupali tudi preureditev našega predvrta in že nestrpno pričakujemo s čim nas bo zopet presenetila.
Družina Modic iz Cerknice

Tako kot obleka naredi človeka, hišo naredi lepo urejen vrt. In ravno zato, da ne bi že v osnovi uničila naše lepe hiške s svojo nevednostjo o rastlinah in pri tem zraven zapravila še gore denarja, sva se z možem odločila za strokovnjaka, ki bo naši hiški, našemu domu dal tisto pikico na i. Na trgu je že zelo veliko tovrstnih ponudnikov, vendar pa nas je le ga. Mojca uspela prepričati, da je ona tista prava, ki smo ji nato tudi zaupali naš vrt. Že od samega začetka nas je poslušala in na to vse naše želje preslikala na papir tako, da naš vrt postopoma postaja takšen kot v pravljici.
"Kadar si nekaj res močno želiš, stremi vse stvarstvo k temu, da se ti želje uresničijo." (Alkimist - Paulo Coelho)
P.S: Tako smo mi našli našo Mojco. :)

Družina Zupančič iz Novega mesta

Kot lastnika novogradnje na dokaj veliki parceli v ruralnem okolju, sva želela za svojo družino najti prijetno pribežališče iz natrpanega mestnega in službenega življenja v času vikendov in dopustov. Vseskozi sva vedela, da bo ravno okolica objekta glavna točka dogajanja, zato sva želela najti ustrezno strokovno pomoč pri urejanju. Po nekaj neuspešnih iskanjih sva našla go. Mojco Habjan. Že po uvodnem telefonskem pogovoru in po prvi izmenjani elektronski pošti sva vedela, da sva našla pravega strokovnjaka.
Ga. Habjan je sistematično pristopila k načrtovanju najine razgibane parcele (vrt/gozd) in po pogovoru z nama, ter pregledu parcele hitro razumela kaj želiva. Ponudila nama je veliko več idej in predlogov, kot sva jih pričakovala in za to sva ji zelo hvaležna. Ga. Habjan je vir številnih idej, na katere pred tem niti ne pomisliš. S svojim bogatim znanjem nam je pomagala najti dobre rešitve tako za izgled vrta kot tudi za uporabljene materiale. Poleg njene visoke strokovnosti sva izjemno cenila tudi njeno dostopnost in hitro odzivnost.
Rezultat našega prijetnega sodelovanja je izjemno podroben načrt za najin sanjski vrt, ki se sklada z najinim načinom življenja, okolico v kateri se nahaja, a je hkrati tudi unikaten, drugačen in samo najin. Močno naju že srbijo prsti in komaj čakava, da bova načrt začela spreminjati v realnost. Načrt nama zelo pomaga pri pogovorih z izvajalci za različna dela, tako da dodatnih vprašanj z njihove strani skorajda ni. Prepričana sva, da bomo v našem novem vrtu preživeli številne prijetne ure tako sami kot tudi v širšem krogu prijateljev.
Ga. Habjan še enkrat hvala za vaše sodelovanje.

Barbara in Dragan, Bela krajina

V lanskem letu smo se lotili nekaterih posegov na našem vrtu, ki so neplanirano posegli v prostor tako, da je vrt izgubil prvotno podobo in je vse kazalo na veliko razsulo. Ker smo bili nepripravljeni na tak poseg, smo samo z obupom gledali na vse in nismo vedeli, kako naj pričnemo z ureditvijo. Pred očmi smo imeli samo to, kako bi prišli do prvotnega stanja. Ko je minil prvi šok, smo ugotovili, da sami tega ne bomo zmogli in da moramo poiskati pomoč strokovnjaka. Tako smo preko interneta naleteli na naslov Mojce Habjan. Pritegnila nas je njena stran in smo se odločili, da pokličemo. Gospa Mojca nas je prijazno sprejela in prisluhnila našim problemom z ureditvijo vrta. Kljub svojim planiranim obveznostim si je zelo hitro vzela čas in si prišla naš vrt ogledat. Hitro nas je potolažila, da ni tako hudo ter da je vse možno urediti. Samo čas je potreben. Uvideli smo, da ne moremo vrta spraviti v prvotno stanje čez noč in da bo potrebno nekaj časa. Z gospo Mojco smo se dogovorili za izdelavo načrta. Pozorno je poslušala naše želje in tako smo skupaj načrt pripeljali do zaključka. Že pri nastajanju le tega, smo ugotovili, da bodo spremembe glede na staro stanje precejšnje in bo naš vrt dobil novo podobo, ki nam je postajala čedalje bolj všeč. Vrt sicer še ni dobil čisto dokončne podobe, vendar smo uredili nekaj poti, razsvetljavo ob njej, in letošnjo pomlad večino zasaditve. Velika sprememba. Vrt je res dobil novo podobo. Rastline izredno lepo uspevajo in se jim skoraj ne vidi, da so bile komaj letos posajene. Nastal je tudi kotiček za uživanje na jutranjem soncu ob zasaditvi, ki sem si ga tako želela. Sama zelo rada vrtnarim in uživam v svojem vrtu. Pri preureditvi našega vrta pa sem prišla do še ene izkušnje in sicer, da zahteva vsako delo svojega mojstra. Zato vsem, ki urejate svojo okolico, svetujem, da se posvetujete s strokovnjakom in pridobite celostni načrt predno se česa lotite. Pa še nekaj. Ureditev okolice zahteva čas in potrpljenje. Ne gre čez noč. Na koncu boste zadovoljni. Mi smo vsekakor zelo zadovoljni. Še enkrat hvala gospe Mojci za njeno hitro odzivnost, da je prisluhnila našim težavam in nam v tako kratkem času izdelala načrt. Posebno me veseli, da se lahko še vedno obrnem nanjo za kakšno mnenje, na kar se zelo prijazno odzove. Z veseljem jo priporočam vsem. Ne boste razočarani.
Stranka iz Otočca

Ko smo se odločili za širitev hiše mi je bilo jasno, da bomo potrebovali pomoč za ureditev okolice. Ob opazovanju vrtov sem ugotovila, da tudi občutek za rastline in estetiko ni dovolj za pravilen pristop. Mojca je izdelala celoten projekt, poleg rastlinske zasaditve tudi načrt poti, razsvetljave in vse kar spada pod urejanje vrta. Zdi se mi, da zdaj z enim pogledom ocenim ali je bil vrt izdelan načrtno s pomočjo strokovnjaka ali ne. Skrivnost je v upoštevanju vseh dejavnikov: oblike hiše, postavitve oken in vrat, barvi fasade, naklonu strehe, poziciji hiše, obliki parcele, poselitvi kraja,… To vem šele zdaj, po nešteto posvetih z Mojco. Mojco kot krajinarko cenim tudi zato, ker je zelo natančna. Vsak njen projekt je premišljen do potankosti. Ob zaključku pa naj povem še to, da je za nas najbolj dragocena Mojčina ideja o izpeljavi vijugaste poti od ceste do hiše. Za ta poseg smo se kljub visokim nepredvidenim stroškom odločili. Razlika je bila takoj zelo očitna, hiša je postala lepša, parcela bolj zaključena in kasnejša zasaditev logična. Pot da pečat hiši in je gotovo ne bi imeli, če se Mojca ne bi temeljito posvetila temu projektu.
Lea Pisani

Pri obnovi doma sva ves čas imela v mislih tudi ureditev vrta. Glede na velikost (pravzaprav majhnost) parcele pa je to lahko kar velik problem, česar sva se še bolj zavedla po nekaj obiskih vrtnarij in drevesnic - zaradi bogate in raznolike ponudbe se nikakor nisva znala odločiti, katere rastline bi bile primerne za najin vrt. Na internetu sva zasledila domačo stran ge. Mojce in se takoj navdušila nad njenimi rešitvami. Poklicala sva jo, se dogovorila za obisk, izris načrta in pripravo projekta, potem pa je bilo treba le še uresničiti zamišljeno. Kako preprost je postal obisk vrtnarij in drevesnic s seznamom rastlin v roki! Z veseljem sva se lotila sajenja in navdušeno opazovala, kako najin vrt iz dneva v dan vse bolj postaja podoben ideji z načrta. Sedaj je vrt, na katerem preživiva obilo prijetnih trenutkov, postal prepoznavni znak najinega doma.
Barbara in Marko, Ljubljana

Sodelovanje med nami je bilo od vsega začetka krasno, pravzaprav sem bila presenečena, kako ste lahko po enem samem ogledu in parih slikah uspeli izrisati tako natančne načrte in določiti rastline tako, da res predstavljajo zaključeno celoto. Po vaših načrtih smo brez težav izvedli skoraj popolno prenovo vrta. Zadovoljna in hvaležna sem tudi za vse dodatne odgovore na vprašanja, ki se pojavljajo med samo prenovo in se priporočam še za naprej. Načrti so zdaj že malo umazani od zemlje, ker smo jih ves čas prenašali s seboj po vrtu, ampak glede na to, da so bili v plastičnih mapicah bi z njimi brez težav »ponovili vajo«. Velikokrat sem slišala mimoidoče po cesti, ki so se ustavljali in rekli, da komaj čakajo, da gredo na tedenski sprehod, da vidijo, kaj smo naredili in opazujejo, kako se počasi oblikuje zaključena celota. Vrt je zdaj postal življenjski prostor naše družine, vedno poln otrok, ki na njem brezskrbno uživajo, medtem ko mi starši uživamo na terasi ob žuborenju vode in osvežitvi.
Irena Burgar

V začetku sem se urejanja vrta lotil sam. Načrt sem imel v glavi, rastline sem kupoval po videzu in jih sam sadil. Rezultat je bil porazen. Vrt ni bil v ničemer podoben tistim iz fotografij v revijah. Odločil sem se, da stvar prepustim strokovnjaku. Že površni pregled projekta, ki ga je izdelala ga. Habjan, me je navdušil. Kompozicija zasaditvenih površin, izbor rastlin (po velikosti, barvah, času cvetenja, specifiki lokalnega okolja in še čem), razni dodatki, vse to je kazalo na roko mojstra in danes vrt (čeprav še ni dokončan) z veseljem pokažem gostom. Predvsem pa se z veseljem sprehodim po njem!
Izr. prof. dr. Anton Dvoršek

Kot velika občudovalka angleških vrtov, sem si vedno želela imeti tudi sama lepo urejen vrt. Več let sem se trudila iz dobljenih rastlin zasaditi lepo gredico, a sem bila vedno razočarana. Ali je vse cvetelo naenkrat, po cvetenju pa je bila gredica neugledna, ali pa so rastline zelo slabo prenašale vremenske neprilike. Zato sva se z možem odločila, da zaupava izdelavo načrta za ureditev celotne okolice hiše, gospe Mojci. Bila sem zelo pozitivno presenečena, da je lahko ob vseh omejitvah (ceste, električni drogovi, voda) in upoštevanju najinih želja uspela izdelati zasnovo za zelo lepo ureditev vrta. Do končne podobe vrta je še daleč, del, ki smo ga uredili in zasadili pred kratkim pa že sedaj občudujejo mnogi, tudi naš muc. Z veseljem jim poveva, na koga naj se obrnejo.
Nadja Ivanovič, Letuš

Za uspešen načrt je najprej potreben dober kontakt z načrtovalcem. Nam je to odlično uspelo, saj je naša oblikovalka, načrtovalka vrta, ga. Mojca, tenkočutna poslušalka in odlična strokovnjakinja na svojem področju. Komunikacija med nami je bila zelo dobra, zato je bil rezultat – načrt ureditve vrta odličen. Koliko veselja nam je naredil že ob proučevanju predlogov! Najbolj neverjetno pa je to, da vsakič, ko ga vzamem v roke, med tekstom ali v samem načrtu, odkrijem še kaj novega, kar sem pred tem spregledala. Z izdelavo smo že pričeli, vendar ne hitimo. Uživamo, se veselimo, za kak dodaten nasvet tudi pokličemo našo krajinarko. Všeč mi je priporočilo vrtnarije, ki je odlična, pa je prej nismo poznali. Vsekakor vsakomur z veseljem in brez zadržkov priporočim izdelavo načrta vrtne ureditve, saj urejen vrt človeka pomiri, razveseli in poveže z naravo, ki se vsakodnevno spreminja in nam oblikuje lepe misli o življenju.
Darja Zahorik

Zelo sem vesela, da sem vas spoznala, ker ste nam z novim pristopom (prikaz simulacije bodočega vrta) pomagali videti kakšen bo vrt in s tem že v začetni fazi sodelovati pri načrtu (načrt z vrisanimi krogci je za nas ne-umetnike premalo, da bi si predstavljali kakšen bo končni rezultat). Z vrtom smo zelo zadovoljni, ker ni veliko tekočega vzdrževanja, vedno deluje urejeno in prijetno.
Slavica Prijon, mag. org., Grosuplje

Z Vašim delom sem zelo zadovoljna. Najbolj mi je všeč to, da ste se hitro odzvali na moje povpraševanje in si prišli okolico hiše ogledati. Tudi načrt je dobro izdelan. Opisi rastlin, potek del in vsemogoči uporabni nasveti ter ne nazadnje tudi priporočila vrtnarij. Plan zasaditve je zelo natančen in dejansko je mogoče natančno izmeriti kam katero rastlino vsaditi. Glede na to, da nisem imela posebnih želja in je idejna zasnova popolnoma Vaša, sem z načrtom zelo zadovoljna.
Klavdija Šuligoj Breščak, Modrej pri Mostu na Soči

Kot ljubitelji narave, rastlin in živali smo se že vrsto let trudili, da bi imeli lep vrt. Podedovali smo sicer dokaj urejeno zemljišče, ki pa je bilo z rastlinami nasajeno zelo kaotično. Tudi njihov izbor nam ni bil preveč všeč. Porajalo se nam je kup želja in idej za ureditev, a smo se kar bali drastičnih sprememb vrta, saj nismo imeli jamstva, da bodo novosti kvalitetne. Tako smo vrsto let poskušali polepšati našo okolico, a pravega uspeha nismo čutili.
Odločili smo se, da bomo za nasvet povprašali projektantko, ga. Mojco. Ob obisku in pogovoru smo ji zaupali naša vprašanja, navedli nekaj želja (rastline, ki bi jih želeli ohraniti ali imeti, razdelitev vrta, namen, motivi…) in že takoj nas je presenetila s svojimi predlogi in rešitvami. Kmalu smo dobili njen načrt ureditve, ki vsebuje prostorsko in tlorisno predstavitev, tehnično poročilo, cenik z naslovi dobaviteljev, fotografije, dodanih je še veliko koristnih informacij, tako da nam je urejanje že od vsega začetka v veliko zadovoljstvo. Celoten vrt je v skladu z našimi potrebami in željami. Nima še končne podobe, saj je od prve zasaditve minilo komaj leto dni. Nekatere rastline bomo dodali jeseni in njihova lepota bo prišla do izraza prihodnje leto. Tiste, ki pa že rastejo, so resnično izbrane tako, da nas vsak dan znova navduši njihova barva, cvet, oblika… Med njimi se očitno dobro počutijo tudi koristne živali, saj so ostale naše zveste obiskovalke, nekatere imajo tu celo dom. Nova ureditev vrta nam je zelo olajšala delo, tako da je vzdrževanje sedaj veliko bolj enostavno.
Nad vrtom in njegovo spremembo nismo navdušeni le mi, svoja pozitivna mnenja o spremembi izražajo tudi mimoidoči. Presenečeni smo nad skrbnostjo in zanimanjem, ki ju ga. Mojca vseskozi izkazuje glede ureditve in vzdrževanja našega vrta.
Z veseljem smo ji zaupali načrtovanje še ostalih delov našega zemljišča in verjamemo, da nas bo znova pozitivno presenetila.

Simona Stražišar, Borovnica

Kar nekaj let smo se odločali, kako urediti predvrt. Zasnova, ki jo je pripravila gospa Habjan, nam je bila všeč in tako smo ji zaupali celotno ureditev, od načrta do izbire rastlin in zasaditve. Rastline so se dobro vrasle in lepo uspevajo. Gospa Habjan je prisluhnila vsem mojim željam in še posebej prošnji, da z vrtom ne bi bilo preveč dela. Vrtiček vedno znova z veseljem pogledam.
M.Kostevc, Trzin